Plasticvissen met Plastic Whale Foundation

Via de Toogethr Cycles app kun je met je gespaarde punten voor fietsritten geld doneren aan verschillende goede doelen. Het is natuurlijk leuk om deze wat beter te leren kennen en daarom plaatsen wij regelmatig informatie over de goede doelen in de app. Zo weet je precies waar je donatie terechtkomt!

Deze keer spraken wij met Sarah, hoofd van de Plastic Whale Foundation.

Wat doet Plastic Whale Foundation precies? Waar staan jullie voor?

Wij zetten ons in voor plasticvrij land en water. Wij geloven in de kracht van doen. Door het probleem van de plastic soep heel tastbaar en concreet te maken, geven wij kinderen handvatten om zelf onderdeel te worden van de oplossingen. Wij willen laten zien dat plastic waarde heeft, want als mensen inzien dat een product of object waarde heeft, gaan ze er namelijk verantwoordelijker mee om. Dit doen wij bij Plastic Whale Foundation door educatieprogramma’s te ontwikkelen voor basisschoolleerlingen en leuke aansprekende cleanups te organiseren, waardoor kinderen direct met oplossingen aan de slag gaan.

Wij gaan bijvoorbeeld plasticvissen op boten gemaakt van gerecyclede PET-flessen uit de Amsterdamse grachten. Met deze boten gaan we de grachten op om nóg meer plastic en ander afval uit het water te vissen. Ook hebben wij educatieprogramma’s voor in de klas, waarin kinderen informatie krijgen over hoe om te gaan met plastic en over het plasticvissen. Je ziet dat de educatieprogramma’s voornamelijk kinderen uit groep 7 en 8 erg aanspreken en dat ze daar heel enthousiast van worden. Ze worden bijvoorbeeld erg enthousiast van het bedenken van wat ze allemaal met het plastic kunnen doen en daar word ik dan weer enthousiast van! In samenwerking met partners recyclen wij plastic tot heel veel verschillende mooie producten om te laten zien dat het wel degelijk waarde heeft. Naast onze boten hebben we bijvoorbeeld tafels, stoelen en sidetables op onze site staan die we allemaal van gerecycled plastic hebben gemaakt.


Jullie geven bedrijven ook de mogelijkheid om mee te doen, hoe ziet dat er precies uit?

Bedrijven kunnen met een teamuitje bij ons aan boord springen om met elkaar te gaan plasticvissen. Daarnaast zijn we ons door de ontwikkelingen van afgelopen jaren ook meer op online gaan richten. Nu kunnen teams bij ons bijvoorbeeld de “Company Cleanup Online” doen, dat is een online gepresenteerd programma. De deelnemers krijgen eerst een introductie over de plastic soep problematiek en vervolgens nemen ze deel aan een quiz. Dan is het tijd om naar buiten te gaan en in hun eigen omgeving zo veel mogelijk afval van straat te verzamelen. Iedereen krijgt van tevoren een opruim pakketje toegestuurd, waarmee ze hun buurt onveilig kunnen maken en waarmee prijzen te verdienen zijn. Verder doen we een Company Cleanup on the Spot, daarin kun je het gebied rondom jouw bedrijf, een strand of een park opruimen in de vorm van een event.


Hoeveel boten hebben jullie nu in totaal rondvaren?

In Amsterdam hebben wij een vloot van 14 boten en in Rotterdam een vloot van 2. Daarnaast zijn we druk bezig met het uitbreiden van de online cleanup programma’s. Het zou heel erg mooi zijn als we daar over 1 à 2 jaar mooie stappen in hebben gemaakt. Wat ikzelf heel tof zou vinden is als we het op de lange termijn zo uit kunnen breiden dat we ook internationaal grote aantallen kinderen kunnen bereiken. Zo zou ik een wedstrijd tussen scholen vanuit verschillende landen bijvoorbeeld heel gaaf vinden! Op de korte termijn zijn we bezig met een programma met het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hier kunnen kinderen een tour krijgen door de speciale Walvis tentoonstelling en gaan plasticvissen.


Wat is jouw mooiste ervaring tot nu toe bij de Plastic Whale Foundation?

De mooiste ervaring is toch altijd de energie van kinderen als ze aan boord stappen. Ze vinden het geweldig om gewapend met een schepnet naar afval te speuren. En de tegenstrijdigheid is ook heel leuk om te zien; het liefst vangen ze zoveel mogelijk, maar ze realiseren zich maar al heel goed dat het eigenlijk beter is als ze helemaal niets zouden vinden. Lesgeven in de klas is ook te gek. Afgelopen jaar vroegen we kinderen een idee te bedenken om hun school plasticvrij te maken en daar kwamen zulke mooie ideeën uit. Zo kwam een school bijvoorbeeld met het idee om een klimrek te maken van het gerecyclede plastic. Ik vond dat zo gaaf, en extra leuk omdat we het daar zelf ook al vaker over hebben gehad. Het is heel mooi om op deze manier te worden geïnspireerd door de kids voor wie we deze programma’s maken. Dus eigenlijk is het inspireren van kinderen mijn mooiste ervaring door het werk van de Plastic Whale Foundation.


Hoe kunnen mensen bijdragen aan het tegengaan van het wereldwijde probleem de plastic soep?

Het is belangrijk dat mensen beseffen hoeveel impact het heeft om te voorkomen dat plastic vanaf straat in de grachten belandt. Veel van het plastic dat bijvoorbeeld vanuit Nederland in zee terechtkomt, drijft met de stroming mee naar de Noordpool en beschadigt daar het kwetsbare ecosysteem. Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar in eerste instantie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw afval niet op straat terechtkomt. Als bijvoorbeeld de ondergrondse container vol zit en je de zak ernaast zet, of een prullenbak eigenlijk al te vol zit, neem het dan mee en gooi het ergens anders weg. Daarnaast kan je natuurlijk afval dat je op straat ziet liggen in de vuilnisbak gooien. Verder kunnen we ook veel bereiken door minder plastic te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld of je geen ‘single use plastic’ meer kan gebruiken, dat is plastic dat maar één keer wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid zoals een plastic flesje of boterhamzakjes. Je denkt misschien dat alles gerecycled kan worden, maar dat is een complex proces dat veel energie kost en veel plastics kunnen helaas ook nog niet goed gerecycled worden. Tenslotte kan iedereen natuurlijk mensen om zich heen inspireren bewuster met plastics om te gaan. Het is een probleem dat we vooral samen moeten en kunnen oplossen. Dit valt eigenlijk allemaal een beetje samen te vatten met ons motto: ‘Stop talking, let’s start doing’.


Tot slot, waar gaat het donatiegeld heen dat de Toogethr gebruiker aan de Plastic Whale Foundation doneert?

Het geld wordt gebruikt om zo breed mogelijk bij te dragen aan onze missie en daar vallen veel verschillende aspecten onder. De belangrijkste dingen zijn het onderwijzen van, activeren van en communiceren met kinderen. Om te beginnen willen we kinderen leren over het probleem en dat de oorzaak van het probleem vaak ook heel dichtbij is. Op deze manier wordt het probleem tastbaarder. Daarnaast proberen we de kinderen te activeren en te laten zien wat je tegen dit probleem kan doen. Het is altijd heel gaaf om te zien dat kinderen vanuit onze activiteiten of lesprogramma’s geïnspireerd raken om zelf blijvend in actie te komen. Als kinderen eenmaal bewust zijn geworden van het plastic dat overal op straat en in het water ligt, kunnen ze het nooit meer ‘niet zien’. Ze worden echt mini ambassadeurs van onze missie! Tot slot proberen we aandacht te creëren voor onze missie via aansprekende campagnes. Op die manier willen we zo veel mogelijk mensen bereiken en bewust maken van onze missie: samen voor plasticvrij land en water.


Wil je meer lezen over de Plastic Whale Foundation? Bekijk dan hier hun website.